Od malena nas uče da je čokolada nezdrava, loša za naše zdravlje, zube i težinu, no zapravo je umjereno uživanje u ovoj slastici itekako preporučljivo. Znanstvenici stalno iznova provode istraživanja o čokoladi i njezinim utjecajima na naše tijelo te su već nekoliko puta dokazali kako svakodnevno uživanje u malim dozama čokolade može učiniti čuda za ljudski organizam.
Kako biste se i vi ovog blagdana malo opustili i ne biste stalno razbijali glavu time koliko štetnih čokoladnih kolača ste pojeli, donosimo vam pet odličnih razloga zašto je sasvim u redu povremeno se počastiti ovom neodoljivom tamnom namirnicom.
Čokolada ima odlična antioksidativna svojstva
Tamna (crna) čokolada i kakao bogati su antioksidantima, prirodnim spojevima koji štite naš organizam od brojnih bolesti. Jedan od važnih antioksidanata koje sadrži je i flavonoid koji čokoladi daje gorak i specifičan okus, a smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti pa čak i od nastanka raka.
Čokolada štiti zdravlje srca
Tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, stanja tijekom kojega dolazi do zadebljanja krvnih žila. Uživanje u jednoj ili dvije kockice tamne čokolade dnevno može povoljno djelovati na vaš kardiovaskularni sustav.
Čokolada smanjuje rizik od moždanog udara
Jedna studija provedena u Švedskoj dokazala je da su osobe koje su konzumirale velike količine čokolade imale 17% manji rizik za dobivanje moždanog udara od osoba koje su vrlo rijetko ili uopće nisu jele čokoladu. Istraživanje se provodilo tijekom 10 godina među muškarcima u dobi između 49 i 75 godina. Mislimo da je ovo sasvim dobar razlog da si povremeno kupimo neku finu, gurmansku čokoladu.
Čokolada snižava krvni tlak
Rezultati studije kelnske sveučilišne bolnice pokazali su da tamna čokolada snižava krvni tlak. Naime, učinak tamne čokolade istraživan je na skupini od 44 ispitanika koji su imali visoki tlak, a na kraju studije čokolada im je smanjila sistolički ili srčani tlak za 2,9 jedinica i dijastolički tlak za 1,9 jedinica. Još jedno istraživanje pokazalo je da jedna kockica tamne čokolade ima jednaki učinak na krvni tlak kao i polusatno vježbanje.
Čokolada poboljašava i podiže raspoloženje
Čokolada stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabiliziranje raspoloženja. Navedene prednosti odnose se na tamnu čokoladu koja u sebi ima najmanje 70 posto kakaa.
Sve su ovo sjajni razlozi da si ovih blagdana napravite jednostavnu, a sočnu čokoladnu tortu koja ne zahtijeva dugačke pripreme, a okusom oduševljava.
Sočna čoko-bomba za baš svaku priliku
Sastojci:
- 170 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 80 g maslaca
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 30 g mljevenih badema
- Prstohvat soli
Postupak pripreme:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i premažite kalup maslacem. Čokoladu natrgajte na male komadiće i rastopite je na pari s maslacem i prstohvatom soli. Pjenasto istucite jaja sa šećerom. Lagano sjedinite obje smjese uz pomoć pjenjače. Prosijte mljevene bademe i umiješajte ih pa nastavite miješati drvenom žlicom. Prelijte tijesto u kalup i pecite 15-20 minuta, sve dok površina ne postane čvrsta i gipka. Izvadite kolač iz pećnice i pričekajte da se ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa. Ako želite, čokoladnu tortu možete dodatno preliti glazurom od čokolade kako biste pojačali čoko okus.