Stigle su prve ovogodišnje trešnje! Iskoristite ih za slasnu prhku pitu

Sočna, slatka i prhka! Topla pita s trešnjama odlična je u kombinaciji sa kuglicom sladoledom od vanilije.

Tržnice svakog dana postaju sve bogatije i bogatije sezonskim voćem i povrćem, a nas su ovih dana razveselile sočne trešnje. S obzirom da spadaju među naše omiljeno voće sjetili smo se da bismo ih mogli iskoristiti za ukusnu, prhku pitu.

U stilu američke pite od jabuka, ova sočna pita s trešnjama sjajno se slaže s umakom ili sladoledom od vanilije, okusom je slatka, ali i osvježavajuća, a nije je teško napraviti. Ako i vi volite trešnje, svakako nemojte propustiti ovaj recept.

Prhka pita od trešanja

Sastojci:

Prhko tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g hladnog maslaca
  • 4 žlice šećera u prahu
  • malo soli
  • 4 žlice hladne vode

Nadjev od trešanja:

  • 500 g odkoštenih trešanja
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 ravne žlice gustina
  • 1 žličica cimeta

Postupak pripreme:

  • Maslac izrežite na kockice i stavite u veću zdjelu. Dodajte ostale sastojke pa rukama brzo umijesite prhko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
  • Za pripremu nadjeva trešnje kratko prokuhajte sa šećerom. Kada zakuhaju dodajte im gustin kojeg ste razmutili s malo vode (cca 100 ml) i cimet pa kuhajte još kratko dok se nadjev ne zgusne. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
  • Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa ga položite preko okruglog kalupa za pite (26 cm). Kalup prethodno namastite i pobrašnite. Višak tijesta odrežite i spremite sa strane za izradu trakica.
  • Ostatak tijesta malo premijesite i razvaljajte pa izrežite na trakice širine cca 2 cm i rasporedite ih preko nadjeva od trešanja. Na kraju, rub donjeg tijesta presavinite prema unutra kako nadjev tokom pečenja nebi iscurio van.
  • Pitu pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C. Poslužite toplu ili hladnu posipanu šećerom u prahu. Po želji, prije pečenja tijesto možete premazati otopljenim maslacem i posipati s malo šećera.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cakes, travelling & fashion (@ninagudkova)

GastroReceptiStigle su prve ovogodišnje trešnje! Iskoristite ih za slasnu prhku pitu

Obnovljeni Atelijer Meštrović novim postavom otvara vrata sredinom prosinca

Nakon dugotrajne obnove uzrokovane potresima, zagrebački Atelijer Meštrović ponovno se otvara sredinom prosinca s novim stalnim postavom. Projekt je vodila ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića...

Facebook

100,860FanovaLajkaj