Stigle su prve ovogodišnje trešnje! Iskoristite ih za slasnu prhku pitu

Sočna, slatka i prhka! Topla pita s trešnjama odlična je u kombinaciji sa kuglicom sladoledom od vanilije.

Tržnice svakog dana postaju sve bogatije i bogatije sezonskim voćem i povrćem, a nas su ovih dana razveselile sočne trešnje. S obzirom da spadaju među naše omiljeno voće sjetili smo se da bismo ih mogli iskoristiti za ukusnu, prhku pitu.

U stilu američke pite od jabuka, ova sočna pita s trešnjama sjajno se slaže s umakom ili sladoledom od vanilije, okusom je slatka, ali i osvježavajuća, a nije je teško napraviti. Ako i vi volite trešnje, svakako nemojte propustiti ovaj recept.

Prhka pita od trešanja

Sastojci:

Prhko tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g hladnog maslaca
  • 4 žlice šećera u prahu
  • malo soli
  • 4 žlice hladne vode

Nadjev od trešanja:

  • 500 g odkoštenih trešanja
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 ravne žlice gustina
  • 1 žličica cimeta

Postupak pripreme:

  • Maslac izrežite na kockice i stavite u veću zdjelu. Dodajte ostale sastojke pa rukama brzo umijesite prhko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
  • Za pripremu nadjeva trešnje kratko prokuhajte sa šećerom. Kada zakuhaju dodajte im gustin kojeg ste razmutili s malo vode (cca 100 ml) i cimet pa kuhajte još kratko dok se nadjev ne zgusne. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
  • Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa ga položite preko okruglog kalupa za pite (26 cm). Kalup prethodno namastite i pobrašnite. Višak tijesta odrežite i spremite sa strane za izradu trakica.
  • Ostatak tijesta malo premijesite i razvaljajte pa izrežite na trakice širine cca 2 cm i rasporedite ih preko nadjeva od trešanja. Na kraju, rub donjeg tijesta presavinite prema unutra kako nadjev tokom pečenja nebi iscurio van.
  • Pitu pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C. Poslužite toplu ili hladnu posipanu šećerom u prahu. Po želji, prije pečenja tijesto možete premazati otopljenim maslacem i posipati s malo šećera.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cakes, travelling & fashion (@ninagudkova)

GastroReceptiStigle su prve ovogodišnje trešnje! Iskoristite ih za slasnu prhku pitu

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram