Najdraži gastro užitak: Domaći burgeri za večeri i druženja s ekipom

Tako sočni i puni okusa.

Jedno od najpopularnijih jela današnjice svakako su američki slasni burgeri od junetine. Sočne pljeskavice s omiljenim dodacima poput slanine, jaja, salata i drugih umaka već su odavno pokorile svijet svojim okusom, a iako ih mnogi i dalje smatraju junk foodom, objektivno one to uopće ne trebaju biti. Hamburgeri naime dolaze u mnogim verzijama, a nama je najdraže raditi ih kod kuće – i njima se častiti u društvu prijatelja.

Naime, unatoč tome što ih prati reputacija o tome kako se radi o “lošoj”, nezdravoj i kaloričnoj hrani, hamburgeri, ako su napravljeni od kvalitetnih sastojaka, mogu biti i odličan hranjiv obrok, a u kojem će uživati svi uzrasti. Svakako ne kažemo da ih trebate jesti svaki dan, ali ponekad je lijepo počastiti i sebe i bližnje kombinacijom okusa koja oduševljava.

Ako stoga uskoro planirate neko druženje s prijateljima ili jednostavno želite pred TV-om jednu večer uživati u pravoj gastro gozbi, u nastavku vam donosimo recept za najmekanije i najsočnije burgere koje možete zamisliti.

Domaći burgeri (2 komada)

Sastojci:

  • ulje za prženje
  • 2 brioche peciva
  • 320 g mljevene junetine
  • 1 žlica otopljenog maslaca
  • 4 šnite dimljene slanine
  • 2 listića sira gauda
  • 4 žlice majoneze
  • 4 žlice kečapa
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 2 lista zelene salate
  • 1 paradajz
  • 1 crveni luk
  • sol
  • papar

Postupak pripreme:

  • Meso podijeliti na dva jednaka dijela (može se i izvagati). Rukama oblikovati pljeskavicu tako da meso ostane rahlo, a ne zbijeno. Neka svaka pljeskavica bude debljine oko 2 centimetra. Pljeskavice s obje vanjske strane dobro posoliti i popapriti te ostaviti da odmore dok se rade dodaci za burger.
  • U manju posudu ubaciti majonezu i kečap i sve dobro izmiješati te staviti sa strane. Listove zelene salate oprati i obrisati. Paradajz oprati, obrisati te narezati na kolutove debljine oko 5 milimetara. Crveni luk oguliti, te također narezati na krugove iste debljine kao i paradajz.
  • Na vatru staviti grill tavu i dobro je zagrijati. Kad je tava zagrijana, doliti malo ulja. Smanjiti vatru na srednje jaku. Staviti peći obje pljeskavice, te pored njih slaninu.
  • Slaninu peći oko minute sa obje strane te maknuti na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Kad se makne slanina, na grill tavu staviti narezani luk. Pljeskavice s jedne strane peći 4 minute za srednje pečeni burger.
  • Oprezno hvataljkama okrenuti pljeskavice, te ih premazati otopljenim maslacem. Zatim na svaku staviti po jedan list sira gauda te ih poklopiti manjom zdjelom ili poklopcem da se sir dobro sjedini s mesom.
  • Dok se peče druga strana mesa, okrenuti luk, te kad je gotov i njega izvaditi. I drugu stranu pljeskavice peći 4 minute.
  • Narezati brioche, te kad se luk i pljeskavice ispeku, kratko ih popržiti na grill tavi. I donji i gornji dio narezanog peciva namazati umakom, te na donji staviti list salate. Na salatu posložiti pljeskavice, a na njih na svaki po dvije šnite prepečene slanine. Preko slanine staviti nekoliko kriški narezanog paradajza, a preko njega oprezno posložiti prepečeni crveni luk.
  • Sve poklopiti gornjim dijelom peciva te uživati u svakom zalogaju. Poslužiti uz krumpiriće i omiljene umake.
  • Ako radite više burgera, samo povećajte količine sastojaka na onoliko koliko želite dobiti gotovih burgera.

GastroReceptiNajdraži gastro užitak: Domaći burgeri za večeri i druženja s ekipom

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram