Ovog Uskrsa ispecite keksiće u obliku jaja – oduševit će vas i okusom i izgledom

Jaja za nadolazeće blagdane ne moramo jesti samo u obliku pisanica, već i u formi jako efektnih prhkih keksića.

Uskrs je pred vratima, a s njim i pripreme za nedjeljni doručak i ručak. Osim uživanja u kuhanim jajima, šunki u kruhu i siru i vrhnju, svaka se obitelj veseli degustaciji uskršnjih kolača i keksiju, a ove godine osim pince možete ispeći i ove jednostavne keksiće koji izgledaju kao mala slatka jaja. S obzirom da su pisanice simbol Uskrsa zašto ih ne biste poslužili i u ovom obliku?

Kombinacija prhkog tijesta, marmelade od marelica i štaub šećera zapravo neodoljivo podsjeća na božićne Linzer keksiće – samo u uskršnjem izdanju. Tekstura ovih keksa topi se u ustima, a dobra je vijest i što ih je vrlo jednostavno napraviti te vam je za njihovu pripremu potrebno tek oko pola sata posla.

Ovog Uskrsa stoga na stol iznesite više vrsta pisanica – onih obojenih za ukras, onih kuhanih za jelo i ovih desertnih – za zasladiti se nakon obilnog obroka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marina (@marina.danic)

Uskrsni keksi u obliku jaja

Sastojci:

Prhko tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu (prosijanog)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 žlica ribane korice naranče
  • 200 g maslaca (hladnog)
  • 2 žumanjka (veličine M)

Za punjenje:

  • 200 g marmelade od marelica

Za posipanje:

  • Malo šećera u prahu

Postupak pripreme:

  • Prosijte brašno na radnu površinu. Redom dodajte ostale sastojke i rukama umijesite tijesto. Omotajte tijesto folijom za čuvanje svježine i ostavite da odstoji oko 40 minuta na hladnom. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od približno 3 mm i izrežite ovalne kekse (od ove smjese bi vam ih trebalo ispasti preko 35).  Kekse stavite na lagano namašćeni lim za pečenje. Iz polovice keksa okruglim kalupom izrežite krugove tako da su lagano pomaknuti od sredine. Stavite peći keksiće. Pecite ih na sredini pećnice, oko osam minuta na programu s vrućim zrakom na 180 stupnjeva.
  • Kada je tijesto pečeno, kekse bez rupica u sredini premažite marmeladom i spojite ih sa keksima s rupicom. Gornje dijelove keksa pospite šećerom u prahu. Poslužite ih dobro ohlađene. Spremljeni u frižider ili kutiju za kekse mogu biti ukusni i nekoliko dana.

GastroReceptiOvog Uskrsa ispecite keksiće u obliku jaja - oduševit će vas i...

Osvježavajuća panna cotta by Jamie Oliver: Idealan desert za uvod u ljeto

Panna cotta je tradicionalni talijanski desert od slatkog vrhnja, a koji je posebno omiljena poslastica tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Brza i laka priprema, osvježavajući,...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram