Uz sočne osvježavajuće lubenice i slatke breskve, definitivna kraljica ljetnog voća je slatka smokva – prava mediteranska bomba vitamina. Smokve se u ponudi mogu naći tek rijetko pa njihovu sezonu valja što bolje iskoristiti, a najbolje ćete to učiniti ako ih uključite u svoj jelovnik na što više različitih načina.
Možete ih kombinirati u raznim salatama s pršutom i sirom, a posebno se dobro slažu s kozjim mliječnim proizvodima. Isto tako sjajno okusom pašu orašastim plodovima, a ako ih želite jesti svježe, tako ćete unijeti u tijelo i obilje vitamina, vlakana i minerala.
No, ako ste pak sladokusac te želite ovo divno voće iskombinirati u nekom desertu, savjetujemo vam da jedan dan pripremite iznimno ukusne energetske pločice od smokava – s dodatkom pistacija i indijskih oraščića! Ovaj spoj nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a uz to može i danima kao snack stajati u frižideru i čekati kada ćete ga sa sobom ponijeti na plažu.
Energetske pločice od smokava
Sastojci:
- 150 g sušenih smokava
- 60 g kokosovog brašna (mrvica)
- 150 g sušenih brusnica
- 140 g indijskih oraščića
- 2 žlice meda ili agavinog sirupa
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
Postupak pripreme:
- Odmah u blender ubacite sve sastojke osim meda i indijskih oraščića pa sve skupa izmiksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Bez gašenja blendera u sredinu dodajte med. Smjesu istresite u posudu, lijepo je razmažite pa dodajte na sitno nasjeckane indijske oraščiće.
- Smjesu dobro promiješajte pa istresite u plitki pleh u kojem je papir za pečenje. Smjesu raširite po plehu i stisnite po vrhu, lijepo sve izravnajte i razmažite. Stavite u hladnjak na 2 sata pa potom narežite na kockice. Narezano možete jesti odmah ili držati u hladnjaku pa jesti, po želji.
- Umjesto indijskih oraščića uvijek možete staviti bademe, pistacije ili orahe, po vlastitom odabiru. Također, prije stavljanja u frižider u smjesu možete utisnuti i na ploške narezane smokve, za dodatni slatki kick i još ljepši vizualni dojam.