Posjetili smo Pizza Festival Zagreb i možemo samo reći: La vita è bella!

Sposa bagnata, sposa fortunata!”  - kaže jedna od poznatijih talijanskih uzrečica kojom Talijani mladenki kojoj kiši na dan vjenčanja predviđaju plodnost i blagostanje. Mi ćemo zato reći - Festa bagnata, festa fortunata! - jer vjerujemo kako je kiša koja je prvi dan Pizza Festivala okupala Trg dr. Franje Tuđmana nagovijestila idućih devet savršenih dana za uživanje u najslasnijem street food događanju u metropoli.

A da deset kućica na zelenilom okruženom Tuđmancu uistinu donosi samo najbolje od Italije iskusili smo već u petak posjetivši 4. Pizza Festival Zagreb koji sve do 18. svibnja poziva na uživanje u probranim talijanskim delicijama predvođenim kraljicom pizzom.

Vrsni pizza majstori ovdje spravljaju pizze svih stilova: od napoletane, romane, canotto pizze do pizze fritte i sicilijane.

Da bi pred vas stigle u svojim klasičnim ili pak kreativnim izdanjima najprije prolaze delikatne procese fermentacije – u pravilu sva tijesta od pomno biranog brašna fermentiraju minimalno 48 do čak 72 sata što im daje lakoću i prozračnost, a uvjerili smo se, nadijevaju ih redom najkvalitetnijim namirnicama – San Marzano rajčicama, fior di latte mozzarellom, burratom, stracciatellom, ricottom, bresaolom, najfinijom mortadellom, inćunima, kalabrijskom delikatesnom Nduja kobasicom, šparogama, pistacijama, artičokama, kaperima i motarom.

Ima tu i pizza s bolognese umakom, onih s pikantnim kobasicama i dimljenim medom, te talijanskih klasika poput cacio e pepe i vitello tonnato u formi pizza, pa sve do krajnje originalnih kreacija poput pizze s graševinom. Tu je i svima omiljena tjestenina iz koluta sira, a za slastice je zadužen Juraj Klepić koji ovaj put ima čak tri garantirana hita.

Potrudili smo se kušati sa svake kućice ponešto kako bismo vam malo olakšali odabir i evo prvih dojmova

Dobro nam poznata ekipa iz Pizza Social Cluba nudi pet pizza, a specijalno za ovogodišnje izdanje Pizza Festivala osmislili su pizze Peperoni Nduja te Cacio e pepe. Kušali smo njihov lanjski hit Parmigianu s grilanim patlidžanima i pizzu Peperoni Nduja kojoj predviđamo epitet ovogodišnjeg hita jer izvrsno sljubljuje fior di latte mozzarellu, Parmigiano Reggiano sir i peperoni kobasicu, a jedinstveni “kick” joj daje Nduja – maziva kobasica od svinjskog mesa, larda i ljutih čili papričica. Posebno je usto i što ovdje sve pizze rade s Farina Speciale Tip 00 visokokvalitetnim brašnom proizvedenim u hrvatskim mlinovima.

Pizza Social Club Pepperoni Nduja

Prošlogodišnji debitanti, pizzerija Pizza Re ostali su vjerni svojim adutima kojima su lani pokazali zašto im je mjesto među najboljim pizzerijama u Zagrebu. U ponudi imaju Margheritu, Piccante, Capricciosu, Pizzu Re i Mortadelu, a nas su se najviše dojmili potonjom koja spaja najbolje od talijanske tradicije i modernih okusa jer na laganu, prozračnu podlogu od tijesta koje je fermentiralo 72 sata dolazi bogati pesto Genovese, zatim kremasta fior di latte mozzarella i vrhunska mortadela. Cjelokupni dojam zaokružuje mljevena pistacija, svježi bosiljak, crne masline i aceto krema.

Pizza Re Mortadela

Zagrebački RougeMarin jedini na Festivalu ima sicilijanske pizze debljeg i prozračnog tijesta koje je još poznato i kao focaccia s dodacima pa je zovu i “sfincione”, a na Siciliji “sfinciuni”. U ponudi imaju pet izdašnih i kreativnih pizza, a mi smo kušali Vesuvio koja slavi klasične talijanske okuse savršeno spajajući roast beef, tonnato umak, ukiseljenu rotkvicu, kapare i rikulu.

Rougemarin Vesuvio

Al Dente nudi čak šest vrhunskih pizza, među kojima je i nova verzija njihova klasika, pizza Piccante 2.0, s pikantnom kobasicom, pepperdropsima i dimljenim medom. Nakon kušanja moramo priznati da su opravdali svoj moto – Art of Taste.

Pizza Fritta i ove godine ostaje vjerna tradicionalnoj napuljskoj prženoj pizzi koju nude u nekoliko verzija nadjeva koji se preklope dvama slojevima tijesta za pizzu, potom prže u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Savršen comfort food i zasigurno hit među najmlađim posjetiteljima!

Kako bismo malo odmorili nepca od pizza odlučili smo kušati tjesteninu iz koluta sira s kućice Pastamisee i nismo požalili jer smo se na prvi zalogaj zaljubili u njihovu kremastu tjesteninu u umaku od sira i tostiranog papra sa svježe ribanim tartufima. Za one koji nisu ljubitelji moćnih aroma svježeg tartufa u ponudi imaju i izvrstan klasični Cacio e pepe.

Pastamisee tjestenina iz koluta sira s tartufima

Najosebujniju pizzu ove godine zasigurno ima Zagyland iz Konjščine. Jedina su pizzerija u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi s provjerenim kvalitetnim talijanskim sastojcima, a nakon što su premijerno oduševili na prošlogodišnjem Pizza Festivalu, opičeni i veseli Zagorci ove su godine napravili Grašizzu – pizzu s graševinom. Grašizza ima graševinu u tijestu, nadjevena je rolanom pancetom s paprom, kobasicama, Veneto papričicama i prelivena dressingom od graševine i paprike. Ne samo da je originalna već su joj i svi okusi izvrsno izbalansirani. Kušali smo i njihovu odličnu pizzu Cezar koja na podlozi od San Marzano rajčica donosi fior di latte mozzarellu, inćune i kapare, zatim Aceto kremu, Cezar dressing, čips od pancete, origano i Kalamata masline.

Za kraj smo kušali i dvije nove slastice s kućice Gdje je Jura. Uvijek nadahnut i kreativan pastry chef Juraj Klepić ovaj put je “zakucao” svojom autorskom verzijom tiramisua. Tung Tung Tung Tung Tiramisu čine piškote infuzirane kavom, dehidrirane i potom obložene čokoladom i kakao maslacem, zatim krema od Martin Albus lješnjak likera i vlastitog craft mascarponea, Cappuccino espuma, gianduja, te pistacio pasta s komadićima pistacije.

Specijalno za Pizza Festival napravio je i slasticu Cannolini bombardini koju čine 3x cannoli Siciliani s kremom od ricotte i bijele čokolade, te pistacija i berry crumble.

Tu je i njegov Brr Brr Pistaccino (gelato od pistacije, hrskavi biskvit, kadaif, mliječna belgijska čokolada, pistacio pasta) a nazivi slastica su, pojasnio je Juraj, povezani s novim Brainrot trendom na Tik Toku.

Kako biste cijelo vrijeme imali istinski La vita è bella! osjećaj, brinu vješti majstori iz Ginglebellsa sa svojim autorskim koktelima i spritzevima, ovaj put s bosiljkom, čime savršeno prate temu. Za ostala “tekuća pitanja” zadužena je uigrana ekipa Central bara s odličnim izborom vina, piva, rakija i bezalkoholnih napitaka. Valja pohvaliti i činjenicu da je Pizza Festival ekološki osviješten i bez plastike, te se za festivalske reusable čaše plaća kaucija od 1,00 € koji dobivate natrag kad vratite čašu.

Za svakodnevne novosti, načine prijava na radionice i kviz pratite Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.

Mjesto: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

Trajanje: 08. do 18. svibnja 2025.

Radno vrijeme: pon – pet 12:00 -24:00 / sub – ned 11:00 – 24:00 sata

Ulaz: besplatan

GastroJolie apetitePosjetili smo Pizza Festival Zagreb i možemo samo reći: La vita è...

Na što obratiti pažnju pri odabiru online parfumerije?

Provjerena reputacija Jedan od ključnih koraka pri odabiru online parfumerije jest istražiti njenu reputaciju. Kvalitetna parfumerija ima prepoznatljivo ime, dugu prisutnost na tržištu i velik...

Facebook

100,860FanovaLajkaj