Posljednjih 6 mjeseci sve je u znaku takozvane Dubai čokolade. Od pravih tabli čokolada i malenih čokoladica, preko Dubai fritula, krafni i torti – svijet je, a s njim i Hrvatska, fasciniran spojem bogatih nadjeva od pistacija i čokolade. Iako se neki već bune kako im je dosta fame oko ovakvih deserata, nama eto nije pa vam donosimo recept za Dubai brownies kolačiće!
Kombinacija kadaifa, pistacije i tamne čokolade u ovom desertu oduševljava, a priprema je standardna za browniese, dakle, vrlo je jednostavna.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Dubai brownies
Sastojci za browniese:
- 1,25 šalica maslaca
- 2,50 šalice smeđeg šećera
- 4 jaja
- 1 šalica kakao praha
- 1 žličica soli
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 0,75 šalice oštrog brašna
Sastojci za nadjev od pistacija:
- 1 žlica maslaca
- 2 šalice kadaifa
- 200 ml namaza od pistacija
Sastojci za čokoladni ganache:
- 240 g čokolade
- 1 šalica slatkog vrhnja
- bijela čokolada
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Rastopite maslac, pustite sa strane da se malo ohladi. Dodajte mu jaja, jedno po jedno, i dobro izmiješajte pjenjačom nakon svakog dodanog jaja. Dodajte kakao prah, sol, ekstrakt vanilije i brašno. Sve lagano izmiješajte da dobijete smjesu.
- Tijesto ulijte u četvrtasti kalup dimenzija cca 23×23 cm. Browniese pecite oko 50 minuta, dok tijesto na rubovima ne bude potpuno čvrsto, a u sredini mekano. Kad izvadite brownieje iz pećnice, stavite ih sa strane da se ohlade oko 30 minuta prije stavljanja nadjeva i ganachea.
- Za nadjev dodajte maslac u tavu u zagrijte ga na srednjoj vatri. Kada se maslac rastopi, dodajte usitnjeni kadaif i sotirajte dok ne postane zlatnosmeđ i hrskav. Kada se lijepo poprži, maknite kadaif s vatre i umiješajte ga u namaz od pistacija. Sve dobro promiješate.
- Za ganache čokoladu natrgajte na komadiće, a slatko vrhnje ugrijte skoro do vrenja. Slatko vrhnje prelijte preko komadića čokolade i pustite ih tako oko minutu. Potom špatulom sve izmiješajte da dobijete glatki, sjajni ganache.
- Zatim slijedi slaganje Dubai browniesa. Na ohlađene browniese namažite nadjev od pistacija te potom prelijte ganacheom. Po želji, prošarajte vrh otopljenom bijelom čokoladom, ali ni ne morate. Stavite brownieje na brzo hlađenje u hladnjak na oko 30 minuta i poslužite!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.