Iako se u našim krajevima krafne jedu primarno u pokladno vrijeme prije korizmenog posta, mi smo ove godine odlučili uživati u njima neovisno o brizi o kalorijama, tradicijama i običajima – jednostavno su preslasne u svim svojim varijantama da bismo im rekli ne. Bilo da volite one s pekmezom ili pak američke, sigurni smo da postoje neke koje su vam omiljene. Nama su to recimo francuske krafnice, znane i kao beignets.
Ove tradicionalne slastice od prženog tijesta bogato posipanog šećerom u prahu prvi puta su u ovoj svojoj verziji nastale među francuskim doseljenicima u New Orleansu, na samom jugu SAD-a. Poslužene uz hladnu čašu mlijeka, a još uvijek tople, ovakve krafne apsolutna su senzacija okusa, a za razliku od naših krafni, najčešće dolaze u obliku malenih pravokutnika.
Prvi puta je za njih recept kreiran u 18. stoljeću, a ubrzo su zaživjele na kreolskim jelovnicima gdje su se zadržale sve do danas. Pripremaju ih i u Francuskoj, gdje se smatraju jednom od jednostavnijih slastica u kojima najčešće uživaju djeca.
Francuski beignets
Sastojci:
- 1 šalica tople vode
- 2 žličice suhog kvasca
- 1/3 šalice šećera + 1 žličica
- 2/3 šalice punomasnog mlijeka
- 1 veliko jaje + 1 žumanjak
- 3 žlice otopljenog maslaca
- 1 žličica sol
- 4 1/3 šalice brašna
- ulje za prženje
- šećer u prahu
Postupak pripreme:
- Pomiješajte pjenjačom toplu vodu, kvasac i žličicu šećera pa ostavite 7 do 10 minuta. Dodajte ostatak šećera, mlijeko, jaja i maslac pa izmiješajte. Dodajte sol i brašno pa izmiješajte. Prekrijte tijesto plastičnom folijom ili čistom krpom pa ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 90 minuta.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i razvaljajte ga. Razrežite tijesto na kvadrate pa ih ispecite u vrućem ulju. Pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju pa ih okrenite. Kad se ispeku, izvadite ih na papirnate ručnike da se upije višak masnoće i pospite šećerom.