Kraj je studenog, a temperature su svakim danom sve niže. Mraz, magla i sivilo sada su naša svakodnevnica koja nam može narušiti raspoloženje pa je svaki oblik podizanja cosy atmosfere kod kuće dobrodošao.
Kako psihološke studije pokazuju da je pečenje kolača odlična antistres razonoda koja nas opušta, a ujedno i zabavlja, tmurni početak tjedna možete posvetiti stvaranju poslastice koja će zadovoljiti sve sladokusce. Naime, tradicionalni židovski kolač, babka, u svojoj čokoladnoj varijanti s lješnjacima oduševit će i mlade i stare, a sočan će ostati i do tjedan dana.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
Prstohvat soli
30 g šećera
125 ml mlakog mlijeka
30 g otopljenog maslaca
1 jaje
Punjenje:
150 g lješnjaka
50 g oraha
35 g maslaca
50 g čokolade za kuhanje
2 žlice Nutelle (po želji)
Postupak pripreme:
Ugrijte mlijeko pa mu dodajte šećer i kvasac. Pomiješajte i pričekajte, a zatim s tom masom pomiješajte brašno, jaja i sol. Izradite mekano tijesto i dodajte još brašna u slučaju da ne bude dovoljno čvrsto. Ostavite tijesto da se diže najmanje 30 minuta. Dok se tijesto diže, nasjeckajte lješnjake i zatim ih prepržite na tavici. U drugoj posudi otopite 35 grama maslaca i 50 grama čokolade za kuhanje te im dodajte i dvije velike žlice Nutelle. Pomiješajte čokoladu i lješnjake i sve ostavite da se ohladi. Kad se tijesto digne, razvucite ga i namažite smjesom od čokolade, maslaca i lješnjaka. Zarolajte ga u roladu i na sredini prepolovite nožem, tako da dobijete dva kraka. Zatim ta dva kraka ispletite u pletenicu. Sve skupa prebacite u kalup za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.