Bez obzira na to kako zovete najčešće drveni pladanj ispunjen pršutom, sirevima, maslinama, voćem, povrćem, dipovima, itd., takozvana “meza” zapravo je ritual kroz koji uživate u razgovoru s domaćinima, uz zalogaje hrane koji se jedu satima. Iako ovdje nije potrebna komplikacija i svoj ćete pladanj lako složiti uz par domaćih namirnica poput rajčica, sira i pršuta, ponekad se isplati “zakomplicirati” i priuštititi svojim gostima i ukućanima pravu vizualnu poslasticu koja je uz to odlična opcija za ljeto i izbjegavanje kuhanja.
Krenimo redom…
Za početak, izaberite dasku za posluživanje, ali dok je god u pitanju ravna površina, možete se poslužiti bilo kakvim improviziranim pladnjom. Ako radite obrok za više ljudi, što veća, to bolje!
Potom po dasci postavite malene zdjelice u koje će ići umaci, maslinovo ulje, ukiseljeno povrće poput krastavaca, feferona, maslina, džem koji će fantastično ići sa sirevima… Nakon toga prelazite na konkretne namirnice.
Prvi je na redu sir. Izaberite dva do četiri različita sira. Dobro je koristiti kombinacije kozjeg, ovčjeg i kravljeg sira, a svakako imajte na umu i različite teksture sireva od tvrdih pa do onih potpuno mekanih poput Camemberta. Postavite ih na različite krajeve drvene ploče da se okusi ne miješaju.
Nakon sira, na redu je meso. Računajte da je i u ovom slučaju pametno imati što više različitih tekstura, a najbolje izgleda sušeno meso poput pršuta. Pri slaganju pripazite na to da nareske posložite tako da se mogu jednostavno uzeti jednom rukom.
Sada je vrijeme da posložite voće i povrće koje neće previše utjecati na okuse, ali nadodat će svemu svježinu, lagani slatkasti okus i teksturu. Voće je prirodan kontrast slanom mesu i siru dok je povrće uglavnom zaslužno za hrskavost. Za dodatnu dozu hrskavosti, praznine na ploči ispunite orašastim plodovima i krekerima.
I ako baš želite oduševiti svoje goste ili ukućane, finiširajte ukrašavanje sa svježim grančicama začina poput ružmarina i jestivog cvijeća. Imajte na umu da je dobro pri ruci imati spremne sortirane namirnice tako da “mezu” možete lako nadopuniti kada nečega nestane s daske.