Kroasani su mnogima omiljeno pecivo. Hrskava korica, slojevi lisnatog tijesta i maslaca koji se tope u ustima, nježna, flaky tekstura – sve to čini ove tradicionalne francuske poslastice neodoljivima, a volimo ih i u slatkim i u slanim verzijama. Naravno da ćemo se uvijek razveseliti klasičnom kroasanu s čokoladom, ali zašto se ovog vikenda ne biste počastili malo složenijim, ali neodoljivo finim doručkom – složencem od kroasana?
Radi se o receptu na koji smo nabasali na Instagramu, a od samog pogleda na fotke ovog jela počele su nam rasti zazubice. Slojevi hrskavih kroasana, zapečeni s jajima, sirom i sjemenkama oduševljavaju izgledom, a sigurni smo i okusom. Preporuka je da se sve dodatno premaže i maslacem, za ekstra hrskavost. Poslužen uz malo salate ili mladog luka, ovo bi mogao biti naš novi omiljeni doručak.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Slani složenac od kroasana
Sastojci:
- maslac
- 115 g krem sira
- 0,33 šalice mladog luka
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 6 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 0,60 šalice vrhnja za kuhanje
- 30 g gaude
- sjemenke – po izboru
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namažite posudu za pečenje dimenzija 33 x 23 cm maslacem. U maloj zdjeli vilicom izmiješajte krem sir, nasjeckani mladi luk i 1⁄2 žličice soli.
- Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijesto i izrežite ga u trokute. Podijelite smjesu krem sira na osam dijelova i rasporedite je po širokom dijelu svakog komada tijesta. Zarolajte tijesto od širokog kraja prema vrhu kako bi se sir zatvorio unutra, a zatim peciva složite dijagonalno u pripremljenu posudu.
- U srednjoj zdjeli umutite aja, mlijeko, vrhnje i ribanu goudu. Dodajte malo soli po ukusu. Smjesu ravnomjerno ulijte u posudu oko peciva i to tako da ne prelijete preko vrhova peciva. Pospite vrh peciva sjemenkama.
- Peci dok jaja ne postanu napuhana i čvrsta, a peciva zlatnosmeđa, otprilike 30-35 minuta. Pustite da se sve hladi 10 minuta prije posluživanja. Po želji pospite dodatnim mladim lukom ili poslužite uz malo salate.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.