Bundeve su definitivno jedan od simbola jesenskih mjeseci. Zahvaljujući popularnoj kulturi kao i američkom utjecaju na naše gastro trendove, slatka pita od bundeve od tradicionalnog deserta za američki Dan zahvalnosti postala je planetarno popularan jesenski kolač. Mirisna, kremasta i neodoljivo slatka, pita od bundeve pravi je odabir nedjeljnog kolača za listopad i studeni.
Bundeve se mogu kupiti na svakom koraku, a sama priprema ove pite iznimno je jednostavna. Zanimljivi spoj okusa javorovog sirupa, bundeve, muškatnog oraščića i cimeta oduševljava pa je ovo odlična zamjena za našu tradicionalnu pitu od jabuka ili krušaka.
Probajte ispeći ovu pitu i uvjerite se sami koliko je sočna. Priprema nije nimalo komplicirana niti dugotrajna, a same sastojke je jednostavno nabaviti. Dopustite ovom odličnom američkom desertu koji asocira na Halloween da vas bori s nogu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 1 žlica šećera
- sol
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1,5 žlica octa
Za nadjev:
- 500 g mesa muškatne bundeve
- 50 g maslaca
- 1 žličica cimeta
- muškatni oraščić
- klinčić u prahu
- 6 žlica javorova sirupa
- 100 ml mlijeka
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 4 žlice slatkog vrhnja
- 40 g škrobnog brašna
Priprema:
Brašno istresite na radnu površinu, umiješajte šećer i sol pa u sredini napravite udubljenje. Maslac u komadićima raspodijelite po rubovima brašna. U udubinu razbijte jaje, dodajte ocat i 50 ml tople vode te nožem miješajte dok ne dobijete grudice (pokretima kao da sjeckate). Zatim na brzinu umijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku 30 minuta.
Bundevino meso ugrubo narežite pa ga propirjajte na zagrijanom maslacu. Začinite cimetom, muškatnim oraščićem i klinčićem u prahu, dodajte javorov sirup i mlijeko te poklopljeno pirjajte 10 minuta. Promiješajte i stavite na stranu da se hladi. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Tijesto kratko premijesite, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug te položite u kalup za pitu promjera 28 cm. Rub tijesta uzdignite uz rub kalupa i fino ga oblikujte. Dno tijesta nekoliko puta izbockajte vilicom. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Izmiksajte šećer, slatko vrhnje, škrobno brašno, žumanjke i pirjanu bundevu da dobijete pire. Tada umiješajte snijeg. Nadjevom od bundeve pokrijte tijesto pa pecite pitu 35-40 minuta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.