Iako volimo teške, čokoladne deserte koje jedemo zimi, zapravo smo jedva dočekali da na tržnice stigne bobičasto voće i u naše deserte donese dašak proljeća. Štandovi se već šarene od jagoda i borovnica pa vam ovog puta donosimo recept za sočnu i laganu proljetnu tortu od sira, vanilije i borovnica. Ova kombinacija oduševljava okusom, a sam recept jedostavan je za pripremu te zahtijeva samo hlađenje, ali ne i paljenje pećnice.
Ako želite razveseliti ukućane, napraviti ukusnu rođendansku tortu ili pak klasični cheesecake podići na višu razinu, svakako razmislite o ovom kolaču koji osvaja i okusom i izgledom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Torta od sira i borovnica
Sastojci:
Za podlogu:
- 400 grama spekulaas keksa
- 150 grama omekšalog maslaca
- 2-3 žličice marmelade od borovnica (ili neke druge marmelade po želji)
Za kremu:
- 500 grama svježeg nemasnog sira ili ricotte
- 1 pakiranje smjese za parfe kremu
- 400 ml mlijeka
- 450 grama smrznutih ili svježih borovnica
- 5 žlica fruktoze (ili šećera u prahu)
- 2-3 žličice vanilla beans paste (ili ekstrakta vanilije, ili 2 bourbon vanilin šećera)
- svježe ribana korica pola limuna
- 50 -100 grama listića badema za ukrašavanje
Postupak pripreme:
- Kekse usitnite u multipraktiku ili ih stavite u vrećicu i na tvrdoj podlozi dobro izvaljajte valjkom za tijesto. Prebacite u plastičnu posudu, dodajte na kockice rezani maslac i 2-3 žličice marmelade od borovnica. Rukom dobro izmješajte sastojke dok ne dobijete ujednačenu masu koju utisnite u i stavite u hladnjak da se steže dok pripremate nadjev.
- Pripremite borovnice. Ako koristite smrznute borovnice, izvadite ih sat vremena prije pripreme kolača, posipajte s 3 žlice fruktoze i pustite da se polako odmrzavaju. Svježe borovnice samo posipajte fruktozom i djelomično zgnječite vilicom da se prožmu sa sladilom.
- Od ukupne mase borovnica odvojite 5 velikih žlica, dodajte dvije žlice mlijeka i štapnim mikserom napravite pire. Ostatak borovnica procijedite i ostavite sa strane jer će vam trebati kasnije za nadjev.
- U većoj posudi mikserom dobro umutite svježi sir kojem ste dodali svježe ribanu koricu od pola limuna, 2 žličice paste od vanilije ili ekstrakt vanilije te 2 velike žlice fruktoze.
- U drugoj posudi izmutite prah/smjesu za parfe kremu kojoj ste dodali 400 ml hladnog mlijeka. Mutite najvećom brzinom i čim se krema počne stezati sjedinite je s pripremljenim sirom.
- Kad ste napravili baznu kremu od sira, polovicu kreme odvojite i dodajte joj pire od borovnica.
- Izvadite podlogu od keksa iz hladnjaka i slažite – na podlogu stavite kremu u koju ste stavili pire od borovnica, po toj kremi posipajte ostatak borovnica koje ste stavili da se cijede i na kraju stavite završni sloj bijele kreme od sira. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći ili minimalno 4-5 sati.
- Prije posluživanje ukrasite tortu. Površinu prošarajte vilicom i ukrasite borovnicama, svježim listićima metvice i listićima badema.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.