Zašto bi Pavlova torte bile rezervirane samo za ljeto? Imamo i zimsku verziju s mandarinama

Ovo se mora naći na našem blagdanskom stolu.

Svi znamo da čim dođe doba jagoda, slastičarnice, a i Instagram profili food blogera, ispune se Pavlova tortama. Šumsko voće, slatke kore od šećera i vizualno jako dojmljiva prezentacija čine ovu poznatu tortu posvećenu balerini Anni Pavlovni pravom viralnom slasticom svakog proljeća i ljeta, no ove godine ćemo ju pripremati čak i tijekom zime!

Naime, zašto bi se ovaj divan desert morao kombinirati samo sa šumskim voćem? Na Instagramu smo pronašli i odličan recept s mandarinama, a koji spaja blage kiselkaste note s onima žestoko šećernima – za pravu eksploziju okusa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Honey (@thebakingboutique1)

Pavlova od mandarina

Sastojci:

Za kore:

  • 380 g bijelog šećera
  • 80 ml vode
  • 6 bjelanjaka
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 1,5 čajna žličica octa
  • 1 čajna žličica ekstrakta narančina cvijeta
  • prstohvat soli

Za kremu od mandarina:

  • 250 g šećera
  • 125 ml svježe iscijeđenog soka mandarine
  • 100 g maslaca
  • 2 velika jaja
  • 2 žumanjka
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 1 žlica limunova soka

Za dekoriranje:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 5-7 mandarina
  • šećer u prahu

Postupak pripreme:

  • Napravite kremu od mandarina tako da pomiješajte šećer i kukuruzni škrob u loncu. Dodajte dva jaja i dva dodatna žumanjka i sve dobro promiješajte pjenjačom. Umiješajte sok od mandarina i limunov sok i sve dobro promiješajte. Stavite smjesu na štednjak i lagano je zagrijte. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte sve zajedno desetak minuta dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u zdjelu, pokrijte je plastičnom folijom i pustite da se ohladi do kraja – barem dva do tri sata.
  • Za to vrijeme pripremite kore. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Papirom za pečenje obložite unutrašnjost kalupa za torte, promjera oko 20 centimetara i stavite sa strane. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s malo brašna te uz pomoć električnog miksera. Postupno ulijte u smjesu vodu, ocat i ekstrakt narančinog cvijeta. Dodajte i prosijani kukuruzni škrob u smjesu. Dobivenu smjesu prebacite i razmažite u kalup za torte.
  • Pecite Pavlovu u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta. Nakon isteka tog vremena smanjite temperaturu na 130 Celzijevih stupnjeva i pecite još 50 minuta. Isključite pećnicu. Ispečenu Pavlovu ostavite u pećnici – bez otvaranja vrata – još 90 minuta nakon što ste isključili pećnicu da bi se kora osušila i ohladila do kraja.
  • Pečenu Pavlovu stavite na tanjur za posluživanje. Vrhnje istucite u šlag i premažite preko pečene kore. Preko šlaga dodajte kremu od mandarina. Oguljene mandarine položite na vrh Pavlove i sve zajedno pospite sa šećerom u prahu te poslužite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Magda Zalewska (@mazale_)

GastroReceptiZašto bi Pavlova torte bile rezervirane samo za ljeto? Imamo i zimsku...

Facebook

99,687FanovaLajkaj