Obožavamo Panettone, a sada znamo kako ga pripremiti i u pistacijo verziji

S ovom neodoljivom kremom klasični Panettone postat će stvar prošlosti, a jedino ćete ovakve kremaste varijante htjeti kušati.

Pravo je vrijeme, još nekoliko dana do Božića, da napravite vlastiti Panettone. Ovaj neodoljivi, tradicionalni talijanski božićni desert postaje sve popularniji iz godine u godinu, a iako ga neki nazivaju ‘samo’ slatkim kruhom – on to nipošto nije. Od kandiranog voća, grožđica, perlica šećera, pa sve do mekog, prozračnog tijesta – ništa u vezi ovog deserta nije obično, a ako svemu dodate i kremu od pistacija, dobit ćete desert godine.

Panettone s pistacijom, mogli bismo reći njegova ‘Dubai’ verzija, tako nam ovih dana ne silazi s uma, pa smo se potrudili i pronašli recept uz koji ga možete ispeći i u vlastitoj kuhinji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli pasticceria nocino (@pasticcerianocino)

Panettone s pistacijom

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 2 jaja (+ jedan žumanjak)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 g suhog kvasca
  • 100 g maslaca
  • 150 ml vode
  • 100 g pistacija (oljuštenih)
  • 1 prstohvat soli

Za glazuru od pistacija:

  • 20 ml svježeg vrhnja
  • 100 g bijele čokolade
  • 50 g kreme od pistacija
  • 25 g pistacija

Postupak pripreme:

  • Brašno stavite u zdjelu, u sredini napravite rupu i u nju ubacite kvasac, šećer, nasjeckani maslac, jaja, žumanjak, vaniliju, prstohvat soli, pistacije i vodu. Dobro umiješajte ručno ili uz pomoć miksera. Računajte na to da ćete tijesto trebati dugo mijesiti, sve dok ne postane elastično i glatko.
  • Prebacite tijesto na radnu površinu, napravite od njega oblik kugle, potom ga prebacite u nauljenu posudu i pustite da se diže dok se ne utrostruči (obično dva sata).
  • Nakon što se utrostručilo, prebacite tijesto na radni prostor i ponovno dlanovima mijesite, a zatim ga prebacite u kalup za Panettone i pustite da se još neko vrijeme diže (idealno bi bilo da se digne na par centimetara od vrha posude).
  • Pecite na 180°C oko 45 minuta, pazeći da ne porumeni prebrzo (ako se to dogodi, prekrijte posudu aluminijskom folijom).
  • Dok se Panettone peče, pripremite glazuru. Zagrijte vrhnje u loncu (nemojte da prokuha), maknite s vatre, dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte i kremu od pistacija. Kad je Panettone pečen, prelijte ga ovom glazurom te pospite grubo nasjeckanim pistacijama. Pustite da se sve stegne i ohladi i poslužite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dolcemente Piccante Pasticceria (@dolcementepiccante)

GastroReceptiObožavamo Panettone, a sada znamo kako ga pripremiti i u pistacijo verziji

Facebook

100,860FanovaLajkaj