Svake godine tijekom zime famozni keksi raspucanci počnu se sve češće i češće pojavljivati na našem stolu. Uglavnom ih se radi za blagdane, a iako obožavamo slavnu čokoladnu verziju raspucanaca, ovog smo se puta odlučili za njihovu inačicu s limunom. Raspucana šećerna korica, svjež okus citrusa i osvježavajuć miris – sve to čini ove kekse našom omiljenom poslasticom koja se savršeno slaže uz kavu ili čaj.
Osim što su ukusni, ove je kekse i lagano napraviti. Prionite poslu već danas i uživajte u hrskavim keksima od limuna po kojima će mirisati cijeli vaš dom.
View this post on Instagram
Sastojci:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
- naribana korica 1 limuna
- 40 ml ulja
- žličica ekstrakta vanilije
- 350 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice soka od limuna
- 100 g šećera u prahu (za uvaljati)
- 50 g šećera kristal (za uvaljati)
Postupak pripreme:
Prvo je potrebno izmutiti cijela jaja sa šećerom, maslacem i uljem. Zatim dodajte ekstrakt vanilije, koricu i sok limuna te na kraju lagano umiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Kad dobijete lijepu glatku smjesu, stavite u frižider na hlađenje. Ova smjesa treba biti što hladnija i tvrđa pa je dobro ostaviti je u frižideru preko noći. Kada se tijesto dovoljno ohladilo, napravite od njega kuglice veličine oraha, zatim ih prvo uvaljajte u kristal šećer, a onda u šećer u prahu. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, nekih 10-15 min.