Na tržnicama smo primijetili prve bundeve, a to znači da pripremamo ‘pumpkin pie’!

Najslasnija američka jesenska pita čeka da ju kušate.

Proteklog smo vikenda prošetali jednom od tržnica Zagreba te nismo mogli ne primijetiti da su buče i bundeve stigle u prodaju. Te povrtne kraljice jeseni obožavamo jesti u rižotima i juhama, kao i blendati ih u svoje kave, ali možda najdraža opcija su nam fine pite od bundeva.

Klasične američke ‘pumpkin pie’ svjetski su hit s razlogom – kremaste, pune bogatog okusa i hrskave korice koja se topi u ustima, pite od bundeve jednako su popularne kao i pite od jabuka, a iako ih nije nužno najlakše pripremiti, trud se u konačnici isplati zbog njihova neodoljiva okusa.

U nastavku smo za vas raspisali klasičan recept za pitu od bundeve, koju preporučujemo poslužiti uz žlicu kremastog šlaga.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chef Eliane (@borntotaste.amsterdam)

Pita od bundeve

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 95 g šećera u prahu
  • 1 jaje L veličine
  • 150 g maslaca, hladan
  • prstohvat soli
  • 30 g mljevenih badema
  • 1 žličica kardamoma

Za nadjev:

  • 400 g pirea od bundeve (jedna srednje velika bundeva)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 80 g šećera
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustin)
  • 3 jaja L veličine
  • 2 žličice začina za bundeve (pumpkin spice) (cimet, đumbir, klinčić, muškatni orah, malo papra)
  • 280 ml vrhnja za šlag
  • + dodatno za premazivanje jedno jaje

Postupak pripreme:

  • Prvo pripremite kalup za tart promjera 26 cm. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  • U posudu stavite brašno, mljevene bademe, šećer, sol i kardamom. Dodajte hladan maslac iskidan na male kockice. Prstima mrvite maslac i brašno sve dok ne dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte razmućena jaja pa kratko zamijesite tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
  • Dok se tijesto hladi, pripremite pire od bundeve za nadjev. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Bundevu prepolovite uzdužno, žlicom izdubite sjemenke te je polegnite na prerezanu stranu. Pecite oko sat vremena, bundeva treba biti mekana kada je probodete vilicom. Pečenu bundevu malo ohladite, unutrašnjost izdubite žlicom te pomoćnu štapnog miksera napravite pire. Koru bacite. Pire ostavite po strani.
  • Nakon što je odmorilo tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3 – 5 mm. Tijesto s pomoću valjka prebacite u pripremljen kalup, neka vam višak tijesta pada preko kalupa. Prstima lagano utisnite tijesto, a višak tijesta s rubova poravnajte nožem. Od viška tijesta možete izraditi listiće kojima ćete ukrasiti pitu. Tijesto ohladite pola sata prije pečenja.
  • Tijesto pecite 20 minuta s teretom (postavite papir za pečenje i uspite rižu, neku od žitarica ili kuglice namijenjene za slijepo pečenje tijesta.
  • Za to vrijeme u posebnoj posudi pomiješajte pire, jaja i vrhnje. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte šećere, gustin i začine. Dodajte im mokre sastojke (pire, jaja i vrhnje) pa pjenjačom sve povežite.
  • Nakon 20 minuta pečenja izvadite tijesto, maknite papir i teret te ulijte nadjev. Ukrasite listićima tijesta po želji. Listiće premažite razmućenim jajem.
  • Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva. Pecite 30-ak minuta. Nadjev vam treba biti čvrst, ali da se sredina i dalje lagano pomiče prilikom okretanja kalupa. Pitu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Poslužite uz šlag.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eric King (@easygayoven)

GastroReceptiNa tržnicama smo primijetili prve bundeve, a to znači da pripremamo ‘pumpkin...

Facebook

99,687FanovaLajkaj