Poznato je da kako nam započne dan, u jednakom tonu protječe ostatak radnog dana. Ako su vam jutra užurbana te puna stresova veoma je izgledno da će vam se i ostatak dana tako razvijati.
Također, bitno je istaknuti da način na koji radimo ovisi o osobe do osobe te njezinog tipa zaposlenja što znači da nečije pozitivne navike, drugome mogu predstavljati noćnu moru. Naša kolumnistica Andrea Tintor, osim što piše svakodnevno radi kao konzultantica za brending i digitalne komunikacije u vlastitoj agenciji PopTalks Media te nema striktno radno vrijeme.
Zbog dinamičnosti posla i uzbudljivosti da joj je svaki dan drugačiji zamolili smo je da s nama podijeli nekoliko trikova kako preživjeti ponedjeljak, ali i izvući maksimum od radnog dana.
SVAKI DAN USTANITE U ISTO VRIJEME
“Priznajem da je ovo jedna od najtežih navika koju usvajam postepeno… Kako bih bila ažurna s obavljanjem svih tekućih obaveza nastojim ustati do sedam ujutro, zatim slijedi šetnja sa psom i paralelno razmišljanje što me sve čeka naredni radni dan”, otkriva nam Andrea. Ističe da joj je svaki dan različit te da najviše kreativnog rada obavi vikendom: “Za kreativni rad potreban mi je potpuni mir zato se volim isključiti vikendom te posvetiti pisanju nove kolumne, tekstova za blog ili smišljam kreativna rješenja za klijente. Smatram da ne postoji univerzalno pravilo jer netko nije jutarnji tip ili posluje s klijentima u drugim vremenskim zonama. Također, ono što bih naglasila je da uspješni ljudi ne ustaju u pet ujutro već kad god žele, uspješni ljudi stvaraju svoje produktivne rutine.”
TJEDAN PRIPREMITE U NEDJELJU
Andrea ističe kako je priprema pola obavljenog posla, što većina zna, no njezina tjedna rutina sastoji se od sedam radnih dana. Navodi da se često poklopi da je baš nedjelja najradniji dan: “Produktivan tjedan započinjem u nedjelju navečer popisivanjem obaveza, pripremom sastanaka, dovršavanjem kolumne… Volim osjećaj mentalnog reda u ponedjeljak ujutro. Moram istaknuti da je novi dio rutine postala šetnja s Teom i Zoe ponedjeljkom rano ujutro – izmoreni psi su također pola obavljenog posla. Najčešća lokacija za brunch nam je Egoist pa nakon kave produžimo na nasip. Volim kada mi rutina obuhvaća puno dnevnih obaveza pa često radim u kafiću u kojem se osjećam kao doma.”
NE ZABORAVITE RUČAK (I PIJTE VODE!)
Kad se fokusiramo na posao lako izgubimo pojam o vremenu pa često zaboravljamo na redovit obrok ili dovoljnu hidrataciju. Andrea ističe da dan započinje zelenim čajem i nastoji ne zaboraviti ručak: “Kad zasjednem za laptop lako se izgubim u mailovima i pozivima te moram biti iskrena pa reći da često zaboravim jesti na vrijeme, ali voda ili čaj je uvijek uz mene. Nisam kavopija i pokušavam biti umjerena s doziranjem kave. U kaosu od dana često padnem pod utjecaj dostave, ali se trudim zdravo hraniti.”
ISKLJUČITE NOTIFIKACIJE
Na fokus u radom okruženju utječu brojni faktori od buke, glazbe, pozadinskih zvukova i učestalost notifikacija na društvenim mrežama. Ono što je “novo normalno” su brojni Zoom sastanci koji se umjesto dužeg maila mogu pretvoriti u višesatni razgovor. Andrea govori kako joj je mobitel godinama na bešumnom modeu, nema običaj javljati se na sumnjive brojeve fiksnih linija i isključila je sve notifikacije:
“Dokumentarac ‘The Social Dilemma” nije pretjerano promijenio moj dosadašnji način funkcioniranja, kod mene je sve na mute. Generalno je previše distrakcije i informacija koje svakodnevno upijamo, još više u ovom pandemijskom razdoblju tako da se svjesno isključujem od informacija i sadržaja koji mi ne doprinose. U mom poslu je najvažnije biti pravovremeno informiran, no trudim se minimizirati odlazak na portale news tematike i škicnem samo tematiku lifestylea i pop-kulture. Poznata uzrečica kaže – ono što nam je bitno doznat ćemo na ovaj ili onaj način.”
Andreu pratite na službenoj stranici, Facebooku i Instagramu te čitajte njezine tjedne kolumne na Jolieu o fenomenima pop kulture.