Novi film Rajka Grlića donosi – priču o nama ovdje i danas

Nakon ovacija i oduševljenja publike na Pulskom i Sarajevskom festivalu, novom filmu Rajka Grlića „Svemu dođe kraj“ predviđa se veliki uspjeh u kino dvoranama.

Dio je hrvatske publike novi film vrsnog hrvatskog redatelja Rajka Grlića već imao prilike pogledati i to na nedavno održanim Pulskom i Sarajevskom film festivalu. Film naziva “Svemu dođe kraj” pobrao je tada velike ovacije, a svoju veliku premijeru dočekat će 26. rujna od 20 sati u Kaptol Boutique Cinemas. Poznavajući Grlićeve filmske uspješnice, da se naslutiti kako će i ova priča doprijeti do široke publike, tim više jer priča iz filma – je priča o svima nama!

Naime, Grlić novim filmom kao da razbija četvrti zid prema gledateljima te šalje poruku – Ovo je priča o nama! Dakle, ne o nekom fiktivnom liku ili događaju, tranzicijskom društvu. Već realnim situacijama kroz koje svi prolazimo. Grlić i njegov koscenarist Ante Tomić kao glavnu okosnicu filma koriste činjenicu da je naša država 90-tih začeta na kriminalu pretvorbe, čina političkog pretvaranja društvenog u privatno, korištenje rodoljublja kao magle kako bi se sakrio ogroman lopovluk, a sve to otvorilo je put ka moralnoj i materijalnoj korupciji u kojoj živimo danas.

Kao inspiracija za filmsku priču, Grliću i Tomiću poslužio je roman Miroslava Krleže “Na rubu pameti”. Tridesete godine prošlog stoljeća, u kojima je smješten taj roman, vratile su se u okrutno sličnoj verziji kapitalizma, beskrupulozne pohlepe i nasilja. Povijest se ponovila, a Grlić i Tomić svome su filmu udahnuli noviju priču u nekom dalekom ehu, kao i vrijeme u kojem živimo, varira tema moralnog sloma i društvene laži.

I dok film govori o dva paralelna svijeta, o svijetu kapitalističkih grabežljivaca koji imaju i državu, i crkvu, i policiju i sud za sebe, i svijetu sirotinje za koju nema ni pravde ni utjehe. Upravo između te dvije krajnosti u kojima živimo smještena je druga okosnica filma, ljubavna priča sredovječnog para. Nakon dugih godina razdvojenosti, nevolja ih ponovo spaja. Njihov intimni odnos i vrlo osobna borba protiv moćnog čovjeka linija je vodilja ove priče.

Mnoga poznata imena iz hrvatskog svijeta filma sjajno su se snašli u svojim ulogama i gledateljima prenijeli realnost priče, a to su: Živko Anočić, Jelena Đokić, Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, Ksenija Marinković, Marina Redžepović, Srđan Grahovac, Anjela Nedyalkova i Katarina Bistrović Darvaš. Film je snimljen u u koprodukciji Hrvatske, Bugarske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bosnei Hercegovine i Turske.

U gusto pisanom scenariju sve o nama je tu, i ratna profiterstva i devastirane tvornice; nasamareni radnici i animalni tajkuni; advokati-prevaranti i prevareni supružnici.

„Svemu dođe kraj“ u produkciji je Interfilma, te u distribuciji Duplicata, a u svim kinima diljem Hrvatske, nakon zagrebačke premijere, moći će se pogledati od 26. rujna. Beogradska premijera zakazana je za 10. listopada, u Novom Sadu 11. Listopada.

FotoPress
LifestyleKulturaNovi film Rajka Grlića donosi – priču o nama ovdje i danas

Facebook

99,687FanovaLajkaj