Ultimativni comfort food: Pogača s maslinama za početak tjedna

Malo toga nas toliko veseli kao miris friško pečenog kruha.

Postoji li išta ljepše od mirisa svježe pečenog kuha za početak radnog tjedna? Mi svakako mislimo da ne. I dok se siječanj polako privodi svom kraju, a mi se veselimo prvim znacima proljeća pred nama, pravo je vrijeme da si tmurni tjedan bez sunca uljepšamo s malo domaćeg kruha – ovog puta u mediteranskom izdanju.

Fokača (focaccia) je tanka pogača s maslinovim uljem i maslinama, koja se pravi u mediteranskim zemljama, posebno u Italiji. Osnovu čini tijesto za kruh ili pizzu, ali se obavezno pravi s maslinovim uljem i dodaje neki mediteranski začin: ružmarin, origano, majčina dušica, češnjak, sušena rajčica. Uz to, uz fokaču se odlično slažu i sir, pršut ili pak sardine, a što god na nju stavili – nećete pogriješiti. Bit će pravi užitak i za pogled i za nepce.

Razvedrite si dan i uživajte u ovom neodoljivom comfort foodu mediteranskog podneblja. Donosimo vam jednostavan recept s kojim ne možete pogriješiti.

Sastojci:

  • 25 g svježeg kvasca
  • 400 g brašna
  • 15-20 maslina
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 1,5 dl tople vode
  • sol
  • mediteranski začini po želji

Postupak pripreme:

Zdrobljeni kvasac umiješajte u malo tople vode i ostavite da odstoji desetak minuta. U posudu za miješanje stavite brašno, napravite u sredini udubljenje, dodajte sol, smjesu s kvascem, dvije žlice maslinova ulja i toplu vodu. Mijesite 10-15 minuta. Tijesto premjestite u drugu posudu obloženu kuhinjskom krpom posutom brašnom. Ostavite na toplom dva do dva i pol sata da se masa udvostruči. Zatim dodajte pola maslina (isjeckanih), pa tijesto ponovno kratko promijesite, razvaljajte i stavite u podmazani okrugli lim. Prekrijte ga vlažnom salvetom i ostavite da stoji još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Tijesto na više mjesta probušite vilicom ili prstom, rasporedite preostale masline i premažite preostalim maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, pa smanjite na 180. Pecite oko 25 minuta, a zatim fokaču izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki. Po želji dodajte ružmarin, bosiljak ili oregano svom tijestu i u premaz za fokaču. Tako ćete joj dati dodatni mediteranski štih.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lauren (@lslbakes)

GastroReceptiUltimativni comfort food: Pogača s maslinama za početak tjedna

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj